100 jaar Litouwen: Baltische wortels in een eigentijds land
ADVERTORIAL
U zult het misschien niet verwachten, maar Litouwen was het grootste Europese land in de vijftiende eeuw. Bovendien heeft het een van de oudste talen en een van de oudste universiteiten. Een bezoekje aan dit bijzondere land is altijd een aanrader maar in 2018 al helemaal. Dit jaar viert het land namelijk zijn honderdjarig bestaan.
Rijke historie
Liefhebbers van geschiedenis kunnen hun hart ophalen in Litouwen. Op een van de eilandjes in het Galvémeer bouwde Vytautas de Grote, een van de belangrijkste grootvorsten van het toenmalig Grootvorstdom Litouwen, in de veertiende eeuw het kasteel van Trakai. Dit sprookjesachtige kasteel ligt op een unieke locatie en daarom is Trakai een van de meest geliefde steden van het land.
Ook de huidige hoofdstad Vilnius maakte een spectaculaire groei door onder het bewind van Vytautas. Deze stad, die al bijna 25 jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, heeft een compact centrum dat gesierd wordt door barokke bouwkunst en maar liefst 100 (!) kerken. Ook de Joodse Wijk, de Poort van het Morgenrood en de Universiteitsbibliotheek zijn een bezoek meer dan waard.
Art deco
Ondanks zijn grote historische rijkdom is Vilnius tevens een stad van de toekomst. Zo heeft de ‘Republiek Užupis’ – een artistieke wijk waar vooral kunstenaars en studenten wonen – een eigen grondwet, een eigen leger én een eigen president.
Waar u zich in Vilnius soms in lang vervlogen tijden waant, komt in Kaunas, de tweede stad van het land, de vroege twintigste eeuw juist heel dichtbij. Tijdens het Interbellum was Kaunas de hoofdstad van Litouwen en in deze periode ontwikkelde de stad zich in razend tempo. Fraaie staaltjes art deco-architectuur kenmerken deze stad, die in 2015 zelfs werd uitgeroepen tot UNESCO ‘design city’ en zich mocht toevoegen aan het UNESCO Creative Cities Network.
Welkom bij Maarten!
Maak eenmalig een gratis account aan en krijg toegang tot al onze artikelen. Lees gratis op onze site en ontvang elke twee weken nieuws, diepgravende artikelen, interviews, evenementen en acties van Maarten! in uw mailbox.
InloggenRegistreren