Maartens grootste ergernissen in 2019: ‘In Engeland is een nieuwe clown premier geworden’

Door Sophie Zwaal

De jaarwisseling komt dichterbij, een goede reden om terug te blikken op 2019. Volgens Maarten van Rossem was het een betrekkelijk rustig en vredevol jaar, maar aan enkele gebeurtenissen heeft hij zich bijzonder geërgerd.

De winst van Forum voor Democratie tijdens de Provinciale statenverkiezingen (maart 2019)

‘In tegenstelling tot de meeste Nederlanders maakte ik me niet al te druk over de winst van Forum voor Democratie. Het is niet een partij die je heel serieus moet nemen. We hebben er gewoon weer een carnavalspartij bijgekregen.

 
Het is wel lichtelijk zorgwekkend dat Thierry Baudet zich goed hersteld lijkt te hebben van de ellende die hem na de verkiezingen door eigen toedoen is overkomen, maar ik vind van Forum hetzelfde als ik van alle andere populistische partijen heb gevonden de afgelopen twintig jaar. Als je de partijprogramma’s bekijkt, zie je dat de kans dat ze politieke verantwoordelijkheid gaan dragen gewoonweg nul is. Als je klimaatverandering ontkent, zo snel mogelijk uit de EU wil en de gulden opnieuw in wil voeren, zul je niet snel gaan regeren.
 
Na langdurige formaties in de provincies is Forum voor Democratie uiteindelijk overal buitenspel gezet. Er is dus precies gebeurd wat ik voorspelde: geen kip wil met die lui in zee.’
 

Brand in de Notre Dame (april 2019)

‘Ik vond het wel droevig om de kerk te zien branden. Het is een fraai monument. Er is in de loop der eeuwen veel aan die kerk gesleuteld en de Fransen maakten enorm ruzie over hoe dit twaalfde-eeuwse gebouw hersteld moest worden: in de twaalfde- of de negentiende-eeuwse stijl. Herstel is in ieder geval mogelijk en gelukkig is het roosvenster gered.

Met een gebouw van deze leeftijd gebeuren nou eenmaal dit soort dingen, maar heel de wereld was in rouw om de kerk. Dat komt door de hysterie die ingebakken zit in onze mediacultuur. Het absurde is dat er aan het dak werd geprutst omdat er geen geld was voor een degelijke restauratie. Toen fikte de boel af en was er binnen no time drie miljard euro beschikbaar, als gevolg van die hysterie.
 
Redeloze hysterie is de kern van onze mediacultuur, we winden ons over van alles ongelooflijk op. Die hysterie duurt een week of twee. Vervolgens hoor je er niemand meer over en is er een ander onderwerp waar we ons redeloos over opwinden.’

Nederland wint het Songfestival (mei 2019)

‘Mijn opvatting over het songfestival is algemeen bekend. Ik vind de liedjes en die hele show niks. Toen Nederland won ontstond ook weer grote opwinding, alsof we de grootste loterij ter wereld hadden gewonnen.

 
Ikzelf was droevig gestemd. Ik realiseerde me wat een verschrikkelijk gevolg deze winst had: dat dit klotefestival in 2020 in Nederland wordt gehouden. Dat kost 20 tot 30 miljoen euro, belachelijk. De omroepen hebben hun reserves moeten gebruiken en minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob heeft 12,5 miljoen euro ter beschikking gesteld uit de grote pot. Dat is toch volkomen idioot. Laat ze het maar ergens anders doen, dat geld kan veel beter besteed worden.
 
Ik ga er in ieder geval niet naar kijken. Maar Jan en alleman vindt het geweldig, de eerste tickets zijn al uitverkocht. Maak die kaartjes veel duurder en het festival financiert zichzelf.’
 

Benoeming van Boris Johnson als premier van het Verenigd
Koninkrijk (juli 2019)

‘De hele Brexit was in 2019 een droevige onderneming. In Engeland is ook alweer een clown premier geworden. Eén ding is zeker: de gok van de verkiezingen in december heeft voor Johnson goed uitgepakt.
 
Maar mag ik attenderen op het wonderbaarlijke feit dat Johnson een absolute meerderheid in het parlement heeft gekregen met 44% van de uitgebrachte stemmen? Met een minderheid dus. Hier zien we nogmaals wat een volkomen krankzinnig en ondemocratisch instrument het districtenstelsel is. En dan willen ze in Nederland een districtenstelsel invoeren, dan ben je toch niet goed wijs? Boris Johnsons’ overwinning is vooral een triomf voor een ondemocratisch systeem.’

Warmterecord van 39,3 graden (juli 2019)

‘De temperaturen lopen flink op, dat weten we allemaal, behalve Baudet. We moeten er iets aan doen, maar welk effect dat zal hebben is onzeker. De temperatuurstijging in de komende twee à drie decennia zal nog wel meevallen, en veel langer zal ik er zelf niet meer zijn. 

De klimaatverandering heeft één groot voordeel: het zorgt ervoor dat de Elfstedentocht niet gehouden wordt

De effecten van de opwarming van de aarde zijn op sommige plekken veel ernstiger dan elders. West-Europa heeft een vrij robuust klimaat en een stijging van 1 à 2 graden is hier wel te verwerken. Het heeft bovendien één groot voordeel dat altijd vergeten wordt: het zorgt ervoor dat de Elfstedentocht niet gehouden wordt.
 
De negatieve effecten zijn vooral daar waar toch al sprake is van een onaangenaam warm klimaat. Maar ik ben er glad voor om er iets aan te doen.’

Afzettingsprocedure van Trump (september 2019)

‘Impeachment is een ziekteverschijnsel van de Amerikaanse democratie, de democraten hadden er  niet aan moeten beginnen. In zoverre Trump impeachable is, was hij dat al vanaf het moment dat hij aantrad. Hij heeft zich vanaf het begin niet aan de geschreven en ongeschreven regels gehouden. Dan is het tenslotte vrij zinloos om op basis van een zeer beperkt aantal zaken tot impeachment over te gaan, terwijl je weet dat de Senaat daar niet mee akkoord gaat.
 
Als je naar opinieonderzoeken kijkt zie je dat het de meeste Amerikanen niks interesseert. Het is volledig overbodig en een typisch kenmerk van de extreme polarisatie van de Amerikaanse politiek.’

Boerenprotesten (oktober 2019)

‘Er is dit jaar enorm veel geprotesteerd. In februari gingen duizenden scholieren de straat op. Een goede dag om te spijbelen. Protesteren is nuttig om aandacht te trekken voor zaken die van eminent belang zijn, maar je moet het niet verwarren met serieus, structureel politiek beleid. Ik hoop dat deze scholieren gaan stemmen wanneer zij dat mogen, want het gaat uiteindelijk om beleidsverandering. Je kan demonstreren tot je een ons weegt, maar als er geen beleidsverandering plaatsvindt heeft het weinig zin.
 
De protesten zoals we die bij de boeren zien hebben slechts kortlopende effecten. Je ziet dat, wanneer mensen gaan protesteren en hieraan verslaafd raken, ze zelfs doorgaan wanneer evident is dat het geen effect meer heeft. De boerenprotesten gaan maar door en door, terwijl iedereen weet dat op de middellange termijn de landbouw in Nederland vrij ingrijpend gesaneerd zal moeten worden.’
 

Lichtpuntje in 2019

‘Het was, ondanks alle opwinding, een betrekkelijk goed jaar. De geweldige economische recessie die was aangekondigd is niet gekomen en het gaat in Nederland een stuk beter dan iedereen beweert. Natuurlijk, er zijn altijd zwarte plekken. We zijn inmiddels met 7 miljard mensen op de planeet dus er zijn tal van plaatsen waar het niet zo lekker loopt.
 
Maar er is geen grote oorlog uitgebroken en er is voorlopig ook geen kans op zo’n oorlog. Ik ben totaal geen supporter van Trump, het absolute tegendeel, maar feit is wel dat hij tot nu toe niet heeft gedaan wat George W. Bush wel heeft gedaan: het beginnen van een gruwelijke, omvangrijke en volkomen zinloze oorlog.
 
Tot slot mijn persoonlijke lichtpuntje uit 2019: ik ben dit jaar niet doodgegaan. Dat scheelt wel.’

De jaarwisseling komt dichterbij, een goede reden om terug te blikken op 2019. Volgens Maarten van Rossem was het een betrekkelijk rustig en vredevol jaar, maar aan enkele gebeurtenissen heeft hij zich bijzonder geërgerd. De winst van Forum voor Democratie tijdens de Provinciale statenverkiezingen (maart 2019) ‘In tegenstelling

Welkom bij Maarten!

Maak eenmalig een gratis account aan en krijg toegang tot al onze artikelen. Lees gratis op onze site en ontvang elke twee weken nieuws, diepgravende artikelen, interviews, evenementen en acties van Maarten! in uw mailbox.

InloggenRegistreren

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Europa: een taai continent

Maarten van Rossem: ‘Het zelfbeeld van de Britten is gebaseerd op valse nostalgie’

Max Westerman: ‘Trump wordt niet herkozen, tenzij…’

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.